Kom ik in aanmerking voor voedselhulp?

Als u niet genoeg geld hebt om uw rekeningen te betalen en boodschappen te doen, kunt u voedselpakketten krijgen van de Voedselbank Achtkarspelen. Er zijn landelijke regels voor wie deze hulp bedoeld is. Om te bepalen of u gebruik kunt maken van de Voedselbank, willen wij graag weten hoeveel geld u iedere maand overhoudt voor eten en kleding. Het gaat dus om het geld dat u nog kunt uitgeven nadat u huur, gas, water, licht en verzekeringen en overige vaste lasten heeft betaald.

In de tabel hieronder staan een aantal bedragen. Dit zijn normbedragen. Als u minder geld overhoudt nadat u uw rekeningen heeft betaald, dan zit u onder de norm en komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een voedselpakket.

Alleenstaande met
aantal kinderen
Norm
0300
1410
2520
3630
Enz...Enz...
Echtpaar met
aantal kinderen
Norm
0410
1520
2630
3740
Enz...Enz...

Rekenhulp

Met deze eenvoudige rekenhulp weet u in 1 minuut of u een kans maakt op voedselhulp. (geen garantie!).

Wanneer u denkt dat u in aanmerking komt voor een voedselpakket, neem dan kontakt met ons op, dan kunnen we u zo snel mogelijk helpen.

Nèt boven het normbedrag?

Houdt u maar een klein beetje meer geld over na het betalen van uw rekeningen dan het genoemde bedrag? Neem dan toch contact met ons op. Het kan zijn dat u tóch in aanmerking komt voor een voedselpakket. Onze intakers kijken graag met u mee of we iets voor u kunnen betekenen.

Méér dan het normbedrag?

Houdt u (veel) meer over dan de bedragen die hieronder genoemd worden? Dan heeft u waarschijnlijk geen recht op een voedselpakket. Maar heeft u advies nodig, of ziet u het gewoon even niet meer zitten? Onze intakers kunnen u mogelijk doorverwijzen naar overige instanties.

Hoe gaat de intake in zijn werk?

Nadat u zich heeft aangemeld bellen wij u binnen enkele dagen. Vervolgens komt er een intaker bij u langs. Hij/zij gaat met u uw financiën bekijken. Daarvoor zijn de volgende gegevens nodig:

  • Uw inkomensgegevens, dus uw laatste loonstrook of uitkeringsoverzicht
  • Bankafschriften van de laatste drie maanden
  • Als u schulden heeft: een overzicht hiervan en wat u momenteel aflost
  • Polis van uw ziektekostenverzekering
  • Als u een bewindvoerder heeft: afschriften van de beheerrekening en een budgetplan
  • Brieven van de Belastingdienst en/of andere instanties waar u regelingen hebt lopen.

Zodra uw aanmelding is ontvangen hebt u minimaal twee maanden recht op een voedselpakket.

 

Goed om te weten: onze intakers hebben een geheimhoudingsplicht en zullen nooit uw gegevens delen met andere instanties. Wel kunnen zij bijvoorbeeld contact opnemen met uw bewindvoerder.

 

Op basis van de gegevens bepaalt de intaker of u in aanmerking komt voor een voedselpakket. De intaker houdt zich hierbij aan de landelijk gestelde regels.